A szénanátha tünetei gyakran összetéveszthetők a megfázáséval. Kétségtelen, hogy akár hirtelen lehűlés, akár nem megfelelően használt légkondicionáló miatt lehetünk náthásak akár nyáron is. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy egy tisztítatlan légkondiból kiáramló szennyeződés okozza az irritációt. A tünetek okának tisztázása nem csak azért fontos, hogy minél előbb meggyógyulhassunk és megszüntessük a probléma okát, hanem hogy elkerüljük az allergia nem kívánt szövődményeit. Amennyiben az allergiás tüneteket – tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, köhögés – szezonálisan tapasztaljuk, gyanakodhatunk a gyakran előforduló pollen okozta allergiára. Ennek erőssége az időjárástól függően szezononként eltérő lehet, ezért fontos, hogy a szakorvos az adott állapotnak megfelelően írja elő, vagy módosítsa a szükséges gyógykezelést.

Az allergia megnehezíti a mindennapokat, ronthatja az életminőséget, ugyanakkor, amiért végképp nem érdemes figyelmen kívül és kezelés nélkül hagyni, hogy hosszú távon is okozhat komoly szövődményeket. Az allergia által okozott orrdugulás, a tartósan szájon át történő légzés hosszú távon légúti megbetegedésekhez vezethet, illetve találkozhatunk orrmelléküreg-gyulladással és krónikus köhögéssel (az orrmelléküregben képződött váladék garatba történő visszacsorgása miatt). Az elhúzódó allergia fülfájdalmat, középfülgyulladást is okozhat, illetve rossz esetben asztma is kialakulhat szövődményként.

A legismertebb allergén növény a parlagfű, melynek pollenszórása augusztus és szeptember között éri el csúcsát. Érdemes már most felkészülni szezonjára, a kellemetlen orrdugulás ellen pl. beszerezhetünk egy Novorin orrcseppet, vagy Novorin Plus orrsprayt.