Az ember általában orrlégzőnek születik. Szakkönyvek leírják, hogy ha egy csecsemőnek bedugul az orra és nem szelel, nem minden esetben jut eszébe, hogy kinyissa a száját és ott vegyen levegőt. Minden bizonnyal a “bölcsőhalál” egyik oka is egy ilyen gátolt orrlégzés rovására írható.

Az orr szerepe

Az orr szerepe a szagok identifikálásán és a hangképzés befolyásolásán kívül az alsó légutak védelmét is biztosítja. Az orrban lévő nyálkahártya az orrkagylók barlangos testein keresztül az orron átáramló levegőt megszűri tehát: megnedvesíti, felmelegíti és tisztítja. A szájon át vett és használt levegő száraz, hideg és poros, így az alsó légutak, főleg a tüdő szennyeződését okozzák, mivel a nyálkahártya felületére lerakódva gátolják a légcserét.

A szagok, illatok felismerése sokszor életmentő lehet, míg az egyénre jellemző beszédhang az orrlégzés károsodása miatt a fülnek kellemetlen orrhangzósságot hozhat létre.

Gyermekkorban ezen kívül számolni kell az orrgaratmandula meglétével is. A megfelelő méretű orrgaratmandula szerepe tulajdonképpen a gyulladások leküzdésében van, azonban napjainkban igen ritka esetben ” megfelelő méretűek”! A fogak növekedése minden esetben bizonyos fokú nagyobb adenoiddal jár, így körülbelül két éves korig minden gyermek orrlégzése bizonyos fokban korlátozott. Amennyiben megfázás, vagy egyéb fertőzés következtében rhinitis is társul a megnagyobbodott orrgaratmandulához, az a légutak lezárásával komoly problémát okoz a légzésben és a fülkürt működésben. Nem véletlen tehát, hogy ebben az életkorban gyakran fordul elő a gyermekeknél a középfülgyulladás és arcüreggyulladás is. Ebben az életkorban a fülkürt sokkal rövidebb, lefutása meredekebb, így az orrváladék könnyen bejut a középfülbe.  A gyermekek nagy része azért nem tudja az orrfújást megtanulni, mert a megduzzadt adenoid, mint egy dugó, lezárja a choanákat.

Mindennapi problémák

A közösségbe kerülő kisgyermek nem tud megbirkózni a többi, gyakran náthás kisgyermektől elkapott fertőzésekkel, ezért az adenoid még nagyobbra duzzad és gyermek egyik hurutos betegségből a másikba kerül az első télen. Az állandó szájlégzés torokfájást, köhögést és különböző bronchiális gyulladásokat okoz.

Komoly problémát jelent az is, hogy a rossz fülkürt működés úgynevezett vezetéses halláscsökkenést okoz, így az állandóan náthás kisgyermek nem úgy hall, ahogy a hallóideg működése lehetővé tenné. Márpedig amennyiben kettő és négy éves kor között a hallás nem tökéletes, úgy a beszédészlelés is rossz, ezáltal a gyermek szellemi fejlődése, egész életére vonatkoztatva gátolt lesz. Hibás lesz az írás-olvasási készség kialakulása és erősen gátolt az idegen nyelvtanulás.

Az utóbbi években egyre gyakrabban derül ki, hogy a náthás gyermek allergiás. Ezekben az esetekben a gátolt orrlégzést és az állandó szájlégzést részben az orrkagylók megduzzadása, részben a megnagyobbodott adenoid szövet okozza.

Az állandó szájlégző és náthás gyermek szülei orvosi segítséggel igyekeznek csökkenteni a nátha kellemetlen tüneteit és valamilyen orrcseppet vagy orrsprayt kezdenek használni.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie az ideális orrcseppnek?

  1. azonnali, hosszan tartó hatás, amelynek hatékonyságát nem csökkenti az ismételt használat
  2. hosszú ideig tartó használat esetén sincs “rebound” nyálkahártya-duzzanat
  3. nincs mellékhatása az orr mucociliaris rendszerére
  4. nincs szisztémás mellékhatása.

A xylometazolin megfelel ezeknek az elvárásoknak, sajnos azonban hosszú használat után kialakulhat a “rebound” effektus: a rhinitis medicamentosa.

Mit tehet a kezelőorvos, ha azt akarja, hogy az általa javasolt terápia hasson is, de lehetőleg ne okozzon mellékhatást?

Ilyenkor alkalmazzuk az összetett készítményeket, amelyektől a várt hatás elérhető, de gyógyszerfüggőség vagy orrnyálkahártya megbetegedés nem lép fel.

Elsőként a Novorin® használata jön szóba, mivel ideálisan és hosszú ideig tartón kombinálható különböző gyógyszerekkel. Kifogástalanul tartja hatáserősségét és nem bomlik az összevegyített oldatban.

A “rebound” effektus kivédésére valamilyen szteroid oldatot keverhetünk hozzá, a legalkalmasabbnak a Hydrocortison mikrokristály injekció bizonyult.

Az orrban lévő gyulladásos elemek kivédésére antibiotikus oldatot használhatunk, a legalkalmasabbak a szemcseppek, például Neomycin, Brulamycin.

A besűrűsödött orrváladék oldására nyákoldók hozzáadása is szóba jön, ideális oldat a Rinofluimucil orrspray.

Az így összevegyített oldat megnyugtatóan használható gyermekeknél és felnőtteknél is, akár kiegészítő kezelésként, de monoterápiának is.

Gyermekkorban a nátha nem múlik el olyan látványosan, mint felnőttkorban, hiszen számolni kell a megduzzadt adenoiddal is, ezért fül orr-gégész javaslatára az orrcseppeket, amelyek kissé “szelidítettek”, különböző nyákoldókkal, esetleg antibiotikus oldatokkal, valamivel hosszabb ideig is alkalmazhatjuk. Amennyiben a fül-orr-gégész allergiás náthára is gyanakszik, úgy helyes a gyermeket allergológussal is megvizsgáltatni. Sajnos a lokális szteroid orrcseppek, amelyek felnőtt korban kitűnő hatásúak, kisgyermekeknél általában 6 éves kor alatt nem alkalmazhatók. Ilyenkor az alkalmazott antihisztamin-hatás kialakulásáig további Novorin® orrcsepp használata szükséges. Természetesen amennyiben lehetséges, a kimutatott allergénektől való tartózkodás a legfontosabb!

Összefoglalás

Az ideális elvárásoknak megfelelő orrcsepp, amely hosszabb használat után sem károsítja az orrnyálkahártyát és nem alakul ki hozzászokás, nem létezik.

Gyermekkorban azonban meg kell találnunk azt a megoldást, amellyel nem károsítjuk az orrnyálkahártyát és nem tartunk fenn olyan egészségi állapotot, amely a gyermek szellemi fejlődésére és egész felnőttkorára kihatással lehet.

A legjobban tolerálható vegyület a xylometazolin, amely gyermekeknek és felnőtteknek kétféle koncentrációban kapható.  A Novorin® oldatos orrcsepp külön előnye az, hogy jól kombinálható más gyógyszerekkel, így monoterápiaként is alkalmazható.