Ismerős tünetek: köhögés, orrfolyás, torokfájás, gyengeség, adott esetben láz. A nátha két módon támadhat: elkapjuk másoktól, vagy megfázunk.
Nem újdonság számunkra, hogy ha valaki megbetegszik a családból, kollégák közül, vagy gyermekünk osztályában, az könnyen továbbadhatja a kórt, hiszen a megbetegedésért felelős rhinovírus (HRV) cseppfertőzéssel terjed.

A nagyobb hőingadozással járó időjárás sem kedvező egészségünknek. A reggeli hidegben beöltözünk, majd megizzadunk, levetkőzünk, és ezért fázunk meg. A megfázást egészen addig megpróbálhatjuk otthoni módszerekkel kezelni, míg meg tudunk szabadulni a láztól és nem változik az orrváladék színe. Ezek fennállása esetén ugyanis már nő az esélye a szövődményeknek és felülfertőzésnek. Ez 5-6 nap alatt kiderül.

A megbetegedés elkerülése érdekében tehetünk bizonyos óvintézkedéseket. Tartsuk be a higiéniai szabályokat: szappannal való kézmosás, zsebkendő használata tüsszentéskor, köhögéskor. Kerüljük a zsúfolt helyeket és ne tartózkodjunk hosszú ideig a hidegben, illetve igyekezzünk figyelni az időjárás előrejelzést és annak megfelelően öltözködni. Étrendünkben napi szinten legyenek jelen a gyümölcsök és zöldségek.

Fontos észrevennünk, hogy csak megfáztunk-e, vagy influenzásak vagyunk. Gyermekeknél sűrűbben is előfordulhatnak megfázásos tünetek, az influenzát azonban várhatóan csak egyszer kapja el a szezonban. Az influenza némi lappangás után hirtelen dönt le, tünetei között pedig jelen van a végtagfájdalom, étvágytalanság, míg am megfázás lassan alakul ki. Mindkét esetben figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra!

Néhány praktika, amellyel segíthetjük gyógyulásunkat:
– forró zuhany, fürdő. Kipróbálhatunk akár légzéskönnyítő, megfázás elleni fürdősókat is, hogy még élvezetesebbé tegyük a kádban töltött időt.
– sós vizes öblögetés
– gyógyteák, házi készítmények – mint például gyömbértea, fahéjas méz citrommal
– megfelelő folyadékfogyasztás – víz, gyümölcslé, tea, leves

Az orrdugulás oka, hogy az orrnyálkahártya szövetei közé több folyadék áramlik, ezért megduzzad. A párás levegő ugyan jót tesz az orrnyálkahártyának, azonban a szobában való párologtatással vigyázzunk, mert a meleg párás levegő kedvező a gombák és baktériumok szaporodásához, ha pedig ennek elkerülése végett szellőztetni kezdünk, megint magunkra engedhetjük a hideget.
Orrcsepp, vagy orrspray használatával csökkenthető az orr-garatüreg nyálkahártyájának duzzanata, illetve a vérbőség és váladékképződés.